woensdag 12 maart 2014

De burger moet het maar doen

Het is verkiezingstijd. Ook in Gouda. Tijdens één van de debatten gaat het over het beheer van snippergroen, kleine mini-parkjes in de stad. De VVD vindt dat dat best door omwonende kan gebeuren.

De reactie van GroenLinks, bij monde van Michel Klijmij spreekt boekdelen over hun manier van denken over economische politiek. Zijn reactie was dat dit best een goed idee is. Om er aan toe te voegen: "Maar let wel: in deze tijd wordt de burger óók geacht actief te zijn als mantelzorger, op allerlei vlakken in zijn buurt te participeren. Je kunt niet alles op het bordje van de burger leggen."

Beste Michel, als je groen wilt beheren, dan moet dat door mensen worden gedaan. Dat staat vast. De rest gaat over financiering, werkverdeling en (indirect) ook over welvaartsverdeling.

Grofweg zijn er drie groepen die het werk kunnen doen: omwonenden, medewerkers van een in te huren bedrijf of ambtenaren. Het zijn allemaal mensen. De verdeling van het werk valt buiten de scope van deze pagina. Efficiëntie, werkplezier en zingeving lijken mij goede criteria om naar een optimale invulling te zoeken.

Ten aanzien van de financiering zijn er twee mogelijkheden: de omwonenden betalen het of de overheid. Indien de omwonende het moeten betalen (in het kader van de vervuiler betaalt), kunnen ze dat in tijd (zelf doen) of geld (uitbesteden) doen. Werkt prima voor achtertuinen, dus waarom niet voor snippergroen. Indien de overheid het moet betalen, kan het door ambtenaren worden uitgevoerd, door bedrijven (uitbesteden) of door omwonenden (subsidieverstrekking). 

Dit zijn allemaal reële opties, die gevolgen hebben voor o.a. belastingdruk, werkverdeling, zingeving etc. Maar om te zeggen: het moet niet bij de burgers komen, want die hebben het al zo druk, lijkt mij een beetje onzinnig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten