dinsdag 19 april 2016

Asielzoekers kosten geen geld maar energie


De kosten voor de opvang van asielzoekers is vorig jaar gestegen naar 800 miljoen euro. In 2014 was dit nog 300 miljoen (zie bijvoorbeeld http://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/13/kosten-opvang-asielzoekers-naar-800-miljoen). Dat klinkt als een flinke smak extra geld. Maar het is zo'n 30 euro per inwoner en minder dan 0,1% van ons BNP. Maar hebben we het er ook slechter door gekregen?

De extra kosten voor de opvang is voor een groot deel natuurlijk arbeid. Alleen het COA nam al bijna 2000 extra mensen aan. Van de 800 miljoen aan uitgaven van het COA is 200 miljoen personeel. Dat vloeit dus direct in de portemonnees van Nederlandse burgers (en voor een deel via de belastingen dus weer terug in de staatskist).

Bijna 400 miljoen gaat op aan materieel en kapitaalgoederen. Het merendeel daarvan zal ook bij Nederlandse bedrijven terecht komen. Die kunnen dus weer extra mensen aannemen en hun winsten gaan omhoog.

Totaal 140 miljoen wordt besteed aan gezondheidskosten. Ook hier zal dit voor een groot deel bij Nederlandse bedrijven worden besteed. Dit leidt dus ook tot meer banen, minder uitkeringen etc.

Dan blijft 70 miljoen over die, in de vorm van o.a. week- en kleedgeld, direct aan de asielzoekers wordt uitgekeerd. Maar ook zij zullen die 70 miljoen weer voor een flink deel in Nederland besteden.

Er wordt dus flink wat belastinggeld uitgegeven aan de opvang van asielzoekers. Maar een flink deel hiervan komt uiteindelijk op de bankrekeningen van burgers en bedrijven terecht. We hebben daar wel met z'n allen iets harder voor moeten werken: ongeveer 0,1%, dat is 2 uur per persoon per jaar. En zeker met een werkeloosheid van zo'n 5% is dit toch niet echt een probleem.

Het is niet de bedoeling van deze blogpost om een discussie te voeren over de wenselijkheid van de opvang van tienduizenden asielzoekers in Nederland. Maar op het argument, dat het teveel geld kost, is best wat af te dingen. Asielzoekers kosten meer energie van burgers dan geld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten