dinsdag 26 april 2016

Basisinkomen: Zou het ons verlossen van Poolse vrachtwagenchauffeurs?

Ons land is één van de rijkste landen ter wereld. Dat heeft voor een groot deel te maken met onze hoge productiviteit. Gemiddeld genomen wordt er veel geproduceerd en zijn de lonen ook relatief hoog. Die relatief hoge productiviteit geldt echter niet voor iedereen. Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur zal nauwelijks productiever zijn dan bijvoorbeeld een Poolse.

De loonkosten van een Poolse chauffeur zijn echter wel veel lager. De levensstandaard in Polen is immers lager en een Pool zal met een lager loon genoegen nemen als een Nederlander. Met het loon van een Poolse chauffeur zal een Nederlander in Nederland niet uitkomen. Het loon van de Pool zal zelfs onder het minimum loon in Nederland uitkomen.

Stel je nu eens voor dat je een internationaal transportbedrijf hebt. Je chauffeurs rijden het hele continent door. Dus waar hun stand- of woonplaats is, zal niet relevant voor je zijn. Kies je dan een dure Nederlander? Een blik op de weg leert dat veel Nederlandse transportbedrijven dat niet doen.

Het is daarom zaak dat de loonkosten voor dit soort werk in Nederland omlaag gaan, om nog te kunnen concurreren op de arbeidsmarkt. Eerder legde ik al vanuit macro-economisch perspectief dat het basisinkomen voor lagere lonen zorgt. Vanuit micro-economisch perspectief is het verschil groter, met name voor lager opgeleiden, bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs.

Door de invoering van het basisinkomen is in de eerste levensbehoefte van de Nederlander voldaan. Hij zal voor zijn werk dus minder geld hoeven te vragen om toch rond te kunnen komen. Het loon zal veel lager dan het huidige minimum loon kunnen liggen. Zo kunnen Nederlandse vrachtwagenchauffeurs beter concurreren op de internationale arbeidsmarkt.

En zo verbeterd natuurlijk onze concurrentiepositie niet alleen ten opzichte van Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs, maar ook ten opzichte van Aziatische lage lonen landen, Indiase ICT-ers, Marokkaanse garnalenpellers etc. etc. etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten