vrijdag 19 augustus 2016

Basisinkomen en de arbeidsmarkt

S. De Beter schreef een paar weken geleden een artikel over het Basisinkomen en de arbeidsmarkt.
Een interessante blog, met een scherpe analyse van het effect van het basisinkomen op de flexibiliteit van de arbeidsmarkt en de loonkosten voor werkgevers. Wel een paar kanttekeningen:

1. De Beter stelt baangaranties en basisbanen voor als middel om mensen bij de arbeidsmarkt te betrekken. Ik houd zelf niet zo van baangaranties en basisbanen. Dit gaat immers uit van het principe dat (sommige) mensen niet voor zichzelf kunnen zorgen. Ik kijk liever naar de kracht van mensen. Veel gemeenten helpen werkzoekenden nu met het opdoen van vaardigheden. Dat zou veel beter passen.

2. Daarnaast stelt hij voor om de lasten beter te verdelen tussen werkgevers en werknemers. De idee van het belasten van bedrijven i.p.v. werknemers is een schijnconstructie. Belasting wordt geheven op transacties. Vaak zijn dit transacties tussen werkgevers en werknemers. Dat een deel feitelijk bij de werkgever en een ander deel bij de werknemer wordt opgehaald, doet daar verder niets aan af. Gezamenlijk betalen zij hetzelfde bedrag. Ik zie meer in de suggestie die ook Frank Scholtens in zijn reactie op het artikel doet om het beslag op natuurlijke bronnen te belasten. Zo is alleen de Nederlandse bodem al 40 miljard euro per jaar waard (Constanza e.a., zie b.v. http://politiekezin.blogspot.nl/2016/04/is-het-basisinkomen-liberaal.html). Belasting op grondgebruik zou dus ook best een interessante optie kunnen zijn.

3. De Beter maakt onderscheid tussen insiders (mensen met een vaste aanstelling) en outsiders (flexwerkers, ZZP-ers en werkzoekenden). Hij stelt dat insiders, die ontevreden zijn met hun werk, makkelijker een andere baan gaan vinden door het basisinkomen. Ik geloof er niets van dat insiders, die insider willen blijven, iets aan het basisinkomen hebben. Het voordeel ligt vooral bij outsiders, die outsider willen blijven (inkomensdalen worden gedempt); bij insiders die eigenlijk outsider willen worden (het is b.v. makkelijker om ZZP-er te worden) en bij outsiders die eigenlijk insider willen worden (het wordt voor bedrijven makkelijker om mensen aan te nemen, mits de invoering van het basisinkomen gepaard gaat met de afschaffing van het minimum loon en de flexibilisering van de arbeidsmarkt).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten