maandag 29 augustus 2016

Big data is controlling you

Twee weken geleden schreef ik hier een artikel over de rol van de Europese centrale banken bij het stimuleren van de economie. De centrale banken stimuleren de economie door staats- en bedrijfsobligaties op te kopen. Waarbij de centrale banken teveel risico op de balans nemen en feitelijk gaan speculeren.

In een interview met Dirk Helbing in NRC wordt daar nog een extra aspect toegevoegd. De hoogleraar stelt daarin dat door het opkopen van bedrijfsobligaties nog een ander negatief bijeffect ontstaat: "Door dit soort staatsingrijpen in de economie worden we steeds meer een geplande maatschappij, een commando-economie. Overheden bepalen mede welke bedrijven het goed doen op de beurs, en sturen zo de economie."

Hij trekt het probleem breder en stelt dat de digitalisering en big data de wereld aan het veranderen zijn. Overheden gebruiken hun machtspositie om hun grip op de maatschappij te versterken en dat werkt niet.

De digitale revolutie begon zo mooi met het internet. Vrije informatie voor iedereen, een platform voor vrije meningsuiting. De daarop volgende sociale media speelde zelfs een belangrijke rol in de Arabische Lente.

Maar nu lijken overheden en grote bedrijven ook niet stil gezeten te hebben. En ze lijken een voorsprong te hebben. Juist zij hebben het geld en de expertise om big data in te zetten voor hun eigen voordeel.


Dus geen "big brother is watching you", maar "big data is controlling you".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten