vrijdag 11 maart 2016

Basisinkomen: is het betaalbaar?


Vorige week ben ik begonnen met een lijst argumenten voor en tegen het basisinkomen. Een veel gehoord argument tegen het basisinkomen is dat het onbetaalbaar zou zijn. Het CPB berekent in haar Policy brief "De effectiviteit van fiscaalParticipatiebeleid" dat een vlaktaks van 56,5% nodig is om een basisinkomen van € 8.246 te financieren.

Dat klinkt als heel veel, 56%, maar is dat het ook? In onderstaande grafiek blijkt dat het wel meevalt:
 



Iemand met een inkomen van € 100.000 gaat er € 4.400 op achteruit. Maar de meeste mensen, namelijk iedereen met een inkomen lager dan € 40.000 gaat erop vooruit! Het is evident dat het model van het CPB een inkomensnivellering tot gevolg heeft, maar dat maakt het nog niet betaalbaar. Er zijn ook vast varianten te bedenken, die het nivellerende effect wegnemen.

Daarnaast is het basisinkomen een herverdelingsinstrument. Iedere euro die iemand extra aan belasting betaalt, komt bij iemand anders terecht. Als we met zijn allen evenveel blijven produceren, dan is het totale inkomen dus gelijk. Alleen is het misschien anders verdeeld.

De volgende vraag is dus: zal de totale productie op peil blijven, wanneer we het basisinkomen gaan invoeren? Hierover meer in mijn volgende blog over het basisinkomen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten