donderdag 10 maart 2016

Geld strooien om de economie te redden?

Laatste dagen wordt er in de pers regelmatig gesproken over helikoptergeld. Zie bijvoorbeeld dit artikel in Trouw.Het zou mij zeer verbazen wanneer dit een oplossing zou zijn.

Historisch gezien zijn er twee manieren waarop geld ontstaan is. De eerste is als ruilmiddel. Marktpartijen zochten naar een manier om makkelijk te kunnen handelen. Als je kippen verkoopt en sla wilt kopen, moest je iemand vinden die sla verkoopt en toevallig ook nog kippen wilde kopen. Door goud (of een ander waardevol en lang houdbaar materiaal) te gebruiken, kon je kippen voor goud ruilen en vervolgens goud voor sla.

De tweede manier waarop geld ontstaan is, is door schuldbewijzen. Wanneer je iets van iemand wil kopen, maar je hebt even geen geld, kun je een schuldbewijs uitschrijven. Dit is het recht van de houder van het bewijs om in de toekomst iets van waarde van je te eisen. Het schuldbewijs kun je vervolgens met iemand anders ruilen voor iets wat jij graag wilt hebben. Zo wordt het schuldbewijs een ruilmiddel. Geld dus eigenlijk.

Nu is de goudstandaard al meer dan 40 jaar losgelaten. De eerste vorm van geld is dus verdwenen, waardoor alleen de tweede overblijft. Wanneer je nu via helikoptergeld geld gaat uitdelen, krijgt iemand een bezit. Daar moet dus altijd een schuld tegenover staan. Dit kan macro-economisch op twee manieren uitwerken: (1) de centrale bank heeft dus blijkbaar een schuld op zich genomen of (2) het geld (bezit) is minder waard geworden, waardoor bezit en schuld weer in evenwicht zijn.

De eerste is geen fijn scenario, omdat we juist banken en overheden willen met minder schulden. De tweede is misschien nog wel erger. Feitelijk wordt het helikopter geld met inflatie betaald. Mensen met veel bezit hebben meer last van inflatie en betalen hierdoor netto de rekening. Alleen mensen met een laag bezit (of veel schulden) gaan erop vooruit. Het is dus een herverdeling van rijkdom, waarbij de hardwerkende, succesvolle mensen belast worden met een probleem dat niet door hun is gecreƫerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten