maandag 21 maart 2016

Gedifferentieerd pensioenfondsen korten als middel om sparen te straffen

Afgelopen woensdag stond een artikel in Vrij Nederland over de pensioenen. Kees Kraaijeveld zegt hierin: " Geef de sterkste schouders de grootste korting. Ontzie de kleine pensioentjes. Door bij het korten rekening te houden met de hoogte van de pensioenuitkering, nemen we gelijk weer wat afstand van de vreemde gewoonte dat wie veel verdient, fiscaal gefaciliteerd en vanzelfsprekend een hoog pensioen opbouwt. "

De hele idee achter het pensioensparen was juist dat iedereen een appeltje voor de dorst bewaarde, zodat zijn inkomen ook na zijn pensioendatum op peil zou blijven. Als we nu via de pensioenen gaan nivelleren, dan neem je de prikkel voor veel mensen om te gaan sparen weg. Vooral ZZP-ers met pensioen in eigen beheer kunnen flink sturen in wat zij opzij zetten voor later en wat niet.

Dat mensen, die veel verdienen, ook veel sparen lijkt mij een vanzelfsprekendheid, die we vooral in stand moeten houden. Hoe kun je anders je inkomen enigszins op peil houden? Zij betalen die premie overigens grotendeels zelf. De tijd dat werkgevers een forse bijdrage deden, is wel zo'n beetje voorbij.

Dat het fiscaal gefaciliteerd wordt, is correct. Maar is dat zo oneerlijk? Uiteindelijk wordt er wel belasting over betaald, maar alleen op een later moment. Je spaart weliswaar bruto, maar moet bij uitkering ook over het rendement belasting betalen. De eerste belastingschijf is weliswaar lager, maar vanaf 20.000 euro is alles gelijk. De eerste 10.000 euro is AOW. Dus alleen voor de eerste 10.000 euro is er belastingvoordeel. Dat is dus voor iedereen, die een beetje pensioen heeft opgebouwd gelijk.

Mensen met een hoger inkomen betalen hun hele leven al meer belasting, ook als ze met pensioen zijn. Ga ze nu niet nog extra korten, dat komt de solidariteit vast niet ten goede.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten