maandag 14 april 2014

Verdeling rijkdom

Vandaag een artikel in de Volkskrant over de verdeling van vermogen. Het illustreert maar weer eens hoe je met cijfers kunt spelen.

De stelling is dat de vermogensverdeling in Nederland tussen 2008 en 2012 schever is geworden. Maar als je echt naar de cijfers kijkt, dan valt het volgende op:
1. Er wordt gezegd dat de verschuiving van één vijfde naar één kwart is (5 procent verschil dus), terwijl de exacte cijfers resp. 21,3 en 23,4% zijn (2 procent verschil dus).
2. Het totale vermogen van de rijksten is echter niet gegroeid. In 2012 is het 273 miljard, terwijl het in 2008 ook 277 miljard was (21,3% van 1300 miljard). Het probleem zit hem dus eerder in de daling van het vermogen bij de overige 99% van de bevolking. Lijkt me niet zo gek tijdens de crisis.
3. De pensioenen worden buiten beschouwing gelaten. Terwijl bijna de helft van al het vermogen in de pensioenen zit. Ik verwacht dat die rijkste 1% vooral ondernemers zullen zijn en dat die relatief weinig pensioen zullen hebben. Dit vertekent het beeld dus sterk.

De tendens van het artikel is dat de rijken weer rijker zijn geworden. Impliciet wordt daarbij bedoeld: ten koste van de armen. Ik heb al eerder over deze vorm van framing geschreven. Zie o.a. Nivelleerders en Wie is hier nu de graaier?

Volgens mij had de titel boven het stuk beter kunnen zijn: Iedereen heeft geld verloren in de crisis. Maar ja, dat is niet echt nieuws.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten