vrijdag 16 mei 2014

Een gouden pil voor onze economie

Deze week het bericht dat de economie in het eerste kwartaal met 1.4% is gekrompen als gevolg van een zachte winter. We hebben minder gas verstookt en ook minder gas geƫxporteerd. Hierdoor rijst bij mij de vraag wat de waarde van dit meetmiddel is.

Laat ik eens een extreem fictief voorbeeld gebruiken om dit toe te lichten. Stel, iemand vindt een pilletje uit dat een medicijn voor alles is. Je wordt ziek. Griepje, kanker, herseninfarct, het maakt niet uit. Je neemt het pilletje en je bent weer beter. En, het pilletje kost bijna niets.

Het gevolg van dit pilletje is dat we de gehele gezondheidszorg kunnen opdoeken. We geven jaarlijks ongeveer € 40 miljard uit aan ziekenhuizen, huisartsen en geneesmiddelen. Deze hele sector kunnen we dus opdoeken. Een besparing van ongeveer € 2.500 per persoon per jaar.

Maar, het heeft ook effect op het BBP (of liever BNI). Deze is in Nederland ongeveer € 600 miljard. We praten dus over een economische krimp van 7%. Alle economen in paniek, lijkt mij.

Maar feitelijk is er natuurlijk een feestje ontstaan. We kunnen een hoger gezondheidsniveau bereiken, tegen veel minder kosten. En er komt productiecapaciteit beschikbaar om mooie andere dingen te doen. Tijdelijk zal er natuurlijk een enorme herverdeling van inkomen plaatsvinden. Al die medewerkers van ziekenhuizen en huisartsen hebben geen werk meer. Maar dat is maar tijdelijk.

Als we tenminste niet bij de pakken neer gaan zitten. En dat is nu precies het probleem. Door weer te gaan roepen dat er krimp is, dat er misschien wel een recessie aankomt, gaan de investeringsbudgetten en huishoudpotten weer op slot.

De conclusie is dat de krimp van de economie vorig kwartaal dus eigenlijk een zegen is. We hebben tegen minder kosten hetzelfde comfort in onze huizen kunnen behouden en de kassen hebben ook minder kosten hoeven maken. Wel een herverdeling van inkomen, maar geen krimp in termen van welzijn. Wel even met z'n allen de handen uit de mouwen steken om deze ontwikkeling te benutten. Ondernemers van Nederland, sla uw slag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten