donderdag 1 mei 2014

Erfbelasting is diefstal van zuinige mensen

Vandaag in het nieuws dat de verhoging van de erfbelasting op familiebedrijven weer wordt ingetrokken (zie bijvoorbeeld een artikel in het FD hierover).

Goed nieuws, volgens mij. Erfbelasting is namelijk diefstal van zuinige mensen. Mensen, die iets te erven overlaten, zijn namelijk zuinige mensen. Deze mensen hebben niet per se meer verdiend dan anderen, maar ze hebben meer verdiend dan ze hebben uitgegeven. Ze zijn dus zuinig geweest. Ze hebben net zoveel belasting betaalt als iemand, die weliswaar hetzelfde verdiend heeft, maar alles ook alweer uitgegeven hebben. En hun kinderen (of andere erfgenamen) moeten dan nog een keer belasting betalen?

We zouden zuinig moeten zijn op deze zuinige mensen. Zij sparen hun geld en stellen het daarmee beschikbaar voor investeringen. De familiebedrijven vaak in hun eigen bedrijf, anderen zullen het wellicht via aandelenhandel op de beurs investeren. Zetten ze het geld op een spaarrekening dan wordt het geld door de bank weer uitgeleend. De beschikbaarheid van dit kapitaal zorgt voor economische bedrijvigheid, omdat de investeringen altijd vooruit lopen op de winsten van de bedrijven.

En tenslotte zijn mensen met een eigen vermogen ook nog eens plezierig voor de overheidsfinanciën. Als zij onverhoopt zonder inkomen komen te zitten, hebben zij vanwege de vermogenstoets geen recht op bijstand. En dat terwijl de niet-spaarders in dat geval direct een uitkering kunnen krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten